Feestelijke opening nieuw gebouw De Startbaan en Bloemendaal

23 mei 2022
Op maandag 23 mei om 10.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van het nieuwe gebouw van school voor speciaal onderwijs De Startbaan (voorheen De Ark, Stichting Klasse) en kinderdagcentrum Bloemendaal (Gemiva). De Goudse wethouders Thierry van Vugt en Corine Dijkstra verrichten de openingshandeling van het gebouw aan de Clematislaan 2 in Gouda. Dat doen ze samen met enkele kinderen van Bloemendaal en De Startbaan.

In het nieuwe gebouw heeft De Startbaan de beschikking over 24 leslokalen, waarvan diverse praktijklokalen. Kinderdagcentrum Bloemendaal heeft tien groepsruimtes voor groeps- en individuele begeleiding en behandeling van kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. De twee gymzalen zijn opgeknapt voor gebruik door beide partners. Het gebouw heeft diverse behandelruimtes en buitenspeelplaatsen. Verder heeft speel-o-theek Spele-spel een plek in het nieuwe onderkomen.

Felbegeerd
De ingebruikname van het nieuwe gebouw is een grote mijlpaal voor zowel Bloemendaal als De Startbaan. "Onze felbegeerde gezamenlijke huisvesting is na een jarenlang proces een feit", aldus Maurice Peeters, directeur van De Startbaan. "Onze leerlingen krijgen eindelijk een volwaardig uitgerust en modern schoolgebouw dat recht doet aan hun onderwijsbehoeften. We hebben er zin in om in die nieuwe huisvesting met de leerlingen te werken en te leren. Samen met Gemiva kunnen we invulling geven aan onze visies om een rijke en betekenisvolle leeromgeving te creëren voor kinderen."

Ontwikkelkansen in eigentijds gebouw
"We zijn ontzettend blij met dit eigentijdse gebouw", vertelt Trees de Boer, locatiemanager van kinderdagcentrum Bloemendaal. "De ruimtes zijn licht, de sfeer en kleuren zijn natuurlijk. Iedere groepsruimte heeft eigen sanitair, een flexibel te gebruiken extra kamer en voldoende bergruimte. Dat werkt echt heel fijn. De gezamenlijke huisvesting maakt intensievere samenwerking met De Startbaan mogelijk. We kunnen elkaar makkelijker versterken en zo optimale ontwikkelkansen creëren voor de kinderen.
Onze zorg-onderwijsgroep bevindt zich bijvoorbeeld bij de school in de gang. De kinderen in deze groep hebben potentie om door te groeien naar onderwijs. Door de gezamenlijke huisvesting kunnen ze makkelijker deelnemen aan lessen. We streven ernaar dat kinderen straks naadloos over kunnen stappen van het kinderdagcentrum naar het onderwijs en waar nodig vice versa."

De Startbaan: speciaal onderwijs en praktijkcollege
Het speciaal onderwijs op De Startbaan richt zich op kinderen van 4-12 jaar oud. De Startbaan staat voor de start van het leerpad en de groei die de leerlingen zullen doormaken. De leerlingen leren ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen en willen. De leerlingen worden voorbereid om maximaal te kunnen presteren in de volgende fase van hun ontwikkeling.
Het praktijkcollege De Startbaan leidt jongeren van 12-18 jaar op voor deelname aan de maatschappij. De leerlingen leren hoe ze uiteindelijk kunnen functioneren als burger van de samenleving, toekomstig medewerker van een bedrijf of als deelnemer aan een vorm van dagbesteding.
De ambitie van De Startbaan is dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en dat leerlingen hun omgeving verbazen met hun persoonlijkheid, onbevangenheid en talent. De Startbaan is onderdeel van Stichting Klasse. Stichting Klasse maakt inspirerend openbaar onderwijs mogelijk op zeventien locaties in Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden.

Bloemendaal: gespecialiseerd dagcentrum
Bloemendaal is een gespecialiseerd dagcentrum voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke beperking of meervoudige beperking. Ruim zeventig kinderen krijgen er behandeling en begeleiding. In een omgeving waar de kinderen zich veilig en zeker kunnen voelen, werken begeleiders met de kinderen aan hun ontwikkeling. Daarbij kijken begeleiders naar wat kinderen wél kunnen en wat ze nodig hebben om de volgende stap te kunnen zetten.
Het kinderdagcentrum is onderdeel van Gemiva. Medewerkers van deze organisatie ondersteunen kinderen en volwassenen om een zo goed en gewoon mogelijk bestaan te bereiken en te behouden. Meedoen in de samenleving is daarbij heel belangrijk. Gemiva ondersteunt in heel Zuid-Holland bij wonen, werken, onderwijs, dagbesteding, sociale contacten en vrijetijdsbesteding.

Spele-spel
Speel-o-theek Spele-spel is een uitleencentrum en een ontmoetingsplaats voor ouders en begeleiders. Spele-spel richt zich in het bijzonder op speelgoed voor kinderen met een beperking en ouderen met teruglopende vaardigheden. Dit betekent dat het speelgoed veelal gericht is op het ervaren van zintuiglijke prikkels. Het speelgoed maakt bijvoorbeeld geluid, voelt fijn aan of heeft mooie lichtjes. Daarnaast is veel speelgoed geschikt voor mensen bij wie de fijne motoriek nog niet optimaal is ontwikkeld.